Cum poate o banca de alimente sa ajute la diminuarea risipei alimentare?
România are de ceva vreme o lege a risipei alimentare, din păcate, ca multe alte legi, în forma în care a fost adoptată nu reușește să producă cu adevărat schimbarea de care este nevoie.
Colega mea Diana Buzoianu, deputată de București, a sesizat acest aspect și alături de alți colegi din Parlamentul României a inițiat o propunere de modificare a legii privind risipa alimentară.
Un rol important în prevenirea risipei alimentare îl joacă și băncile de alimente, care ar putea prelua o parte mare alimentele care nu mai pot fi vândute, urmând a fi redistribuite către cantine sociale sau centre care ajută persoanele aflate în nevoie.
Am fost vineri să îi prezint Dianei viitoarea Banca de Alimente din Sectorul 6. Aflată în Giulești, activitatea băncii va fi susținută și de o cantină unde se va găti pentru cei aflați în nevoie, dar și care va furniza o parte din necesarul de hrană pentru programul ”Școală după școală”.
Investiția derulată de #dgaspcs6 în parteneriat cu Asociația Diaconia Sector 6 este finanțată din creditul rambursabil oferit de Banca de dezvoltare a Consiliului Europei (https://hcl.usr.ro/ps6/2020/h54).
Am prioritizat acest obiectiv de investiții, astfel încât acum el este la peste 80% grad de execuție, urmând ca anul viitor să fie inaugurat.
Acum, cu viitoarea apariție a Legii privind risipa alimentară, o astfel de investiție devine cu atât mai utilă.
Ce propune mai exact noua lege:
🍎 Va există o platformă națională unde se vor colecta date privind cantitatea de alimente salvate;
🥖 Mai puțină birocrație privind colectarea de către asociații și fundații, a alimentelor de la marii operatori economici;
🥞 Se va institui obligația de a avea o Strategie privind reducerea risipei alimentare, inclusiv susținând campanii de conștientizare a populației, dar și a operatorilor economici cu privire la risipa alimentară.
🍕 Se vor institui obligații exprese privind reducerea risipei alimentare, inclusiv pentru administrația publică și centrală.
Câteva date despre risipa alimentară:
❎ România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente
❎ fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an
❎ 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populație
❎ sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică
asta în timp ce:
‼️ Numărul românilor amenințați de sărăcie în noiembrie 2021 a fost 4,6 milioane
Ține de fiecare din noi să modificăm aceste statistici!
#sectorul6 #comunitate #giulești #bucurești #stoprisipaalimentară #usrplus